Zinātnieki patiešām atzīst: Šokolāde ir veselīga! Saskaņā ar žurnālā “Chemistry Central Journal” publicēto informāciju, šokolādes pupiņas var uzskatīt par “superaugli” un brīnumlīdzekli laimei.

Šokolādes galvenā sastāvdaļa ir kakao, kas satur dažādas bio-aktīvas vielas, kas ir ārkārtīgi vērtīgas ķermenim. Jo lielāks procentuāli kakao daudzums šokolādē, jo tā būs vērtīgām vielām bagātāka. Tādām vielām kā katehīni, kas pasargā sirdi, kam piemīt spēcīgas antioksidantu īpašības, aizsargā asinsvadus, nostabilizē imunitāti un noregulē asinsspiedienu. Jāmin arī feniletilamīns, un edorfīni, kas atbildīgi par laimes hormona izdalīšanos, kā arī vitamīns E, dzelzs, magnijs un tanīni, kas aizsargā zobus. Zinātnieki lēš, ka tumšās šokolādes pozitīvās īpašības ir iespējams uzlabot vēl vairāk, šokolādi kombinējot ar dažādiem augļiem un ogām, piemēram, dzērvenēm un āboliem, vai to sukādēm, padarot Pikolo šokolādes sukādes par vienu no veselīgākajiem un vitamīniem bagātākajiem našķiem. Taču ne visiem tā ir veselīga, ķīmiskās vielas teobromīna dēļ, dzīvniekiem šokolāde ir pielīdzināma indei, tādēļ būsim uzmanīgi un necienāsim savus mājdzīvniekus vai savvaļas zvērus.

Iespējams prātosiet, no kurienes patiesi ir radusies šokolāde? Tūkstoš gadu atpakaļ senatnē Amerikas pamatiedzīvotāji atklāja saldo brīnumu, to pierāda tāds, fakts, ka mūsdienu pētnieki rekonstruējot senas Olmeku vārdnīcas, uzdūrās vārdam „cacao”. Tādejādi atzīstot Olmekus, kā pirmo civilizāciju, kas atklāja kakao un izmantoja to karsta, salda un tumīga dzēriena pagatavošanai. Kakao pupiņas izmantoja kā sava veida naudu un uzskatīja tās par Dievu dotu dāvanu cilvēkiem, kā avotu zināšanām un gudrībai. Nav pārsteigums, ka Eiropiešiem ierodoties šajās teritorijās, tie ieinteresējas par šokolādi un tās brīnumainajām īpašībām, un nosūtīja maisiņu ar kakao pupiņām Spānijas un Anglijas karaļnamiem, taču rūgtuma dēļ, tas neieguva popularitāti. Krietni vēlāk, 1874. gadā, šveicietis Daniels Peters sāka eksperimentēt, lai izdomātu, kā rūgtumu sabalansēt, un atklāja, ka maģiskā sastāvdaļa ir…piens! Drīz vien šokolāde, kādu mēs to pazīstam, kļuva populāra. 

Bieži šokolādes vārds tiek saistīts tieši ar Beļgiju. Pasaulē nav daudz valstu, kuru šokolādes ražotāji pastāv ilgāk nekā gadsimtu un iedzīvotāji gadā patērē teju septiņus kilogramus šokolādes katrs. Arī mūsu Pikolo sukādēm šokolādē mēs izvēlamies ļoti rūpīgi atlasītu augstas kvalitātes beļģu balto, melno un piena šokolādi, bet vai zināt tieši kādēļ tā ir tik slavena? Viens no iemesliem ir saistīts ar pralinē izgudrošanu – mīkstu kakao masu cietā šokolādes apvalkā. Beļģu ražotāji bija vieni no pirmajiem, kas šokolādes darīšanu padarīja par sava veida mākslu un augstas saldumu kvalitātes sasniegšana prasīja lielu meistarību. Mūsdienās valstī, kas platības ziņā ir divreiz mazāka par Latviju, saražo vairāk nekā 172 tūkstošus tonnu šokolādes gadā, ir vairāk nekā 2000 šokolādes veikalu, neskaitāmas šokolādes gardumu pagatavošanas mākslas demonstrāciju vietas un vairāki šokolādes muzeji. 

20.gadsimta sākumā šokolādes galvenās sastāvdaļas – kakao un cukurs – strauji kļuva lētākas, tāpēc tās varēja atļauties nopirkt vairāk patērētāju. Kara laikā Amerikas un Eiropas valstu valdības iekļāva šokolādi karavīru uztura devās, gluži kā senie Amerikas indiāņu kareivji. Karavīri ar savām šokolādēm cienāja arī vietējos iedzīvotājus, un tieši tāpēc pēckara laikā šokolāde kļuva iecienīta Āfrikas un Āzijas valstīs.

Ziedu laiki šokolādes ražošanā bijuši arī Latvijā, neilgi pēc pirmā Pasaules kara, tā bija tik populāra, ka šokolādei un saldumiem gandrīz tika uzlikts akcīzes nodoklis un tā bija plaši pieprasīta eksporta prece. Lielākie ražotāji un eksportētāji Latvijā bija V.Ķuzes šokolādes fabrika un uzņēmums “Laima”, kas ražo saldumus un šokolādi vēl mūsdienās.

Šobrīd šokolāde ne tikai nezaudē savu popularitāti, bet to sabiedrībā ieciena vēl vairāk, sākot ar kulināriju, līdz pat dažādiem kosmētikas produktiem. Kāda Berlīnes kompānija ražo skaņuplates, kuras pēc noklausīšanās var apēst. 2018. gads ir ļoti īpašs šokolādes vēsturē, jo šajā gadā Šveices kompānīja Barry Callebaut radīja jaunu dabīgās šokolādes veidu – “rubīna” jeb sarkano šokolādi, kas izgatavota bez krāsvielām un konservantiem. Tā tiek uzskatīta par ceturto šokolādes veidu – pēc tumšās, piena un baltās šokolādes. Šis ir lielākais izgudrojums šokolādes industrijā pēdējo gandrīz 100 gadu laikā.

Būsim uzzinājuši, ko jaunu par šokolādi, lai šī “vājība” sasilda mūs šajos aukstajos ziemas mēnešos un dāvā labu garastāvokli. Gabaliņš garšīgas augstvērtīgās Pikolo sukādes šokolādē, kas apēsts brokastīs, – veselības, možuma un prieka avots visai dienai, tāpēc neatsakiet sev šo gardumu. Mazs, Dievu nests paradīzes brīnums, kas garšos gan lieliem, gan maziem!